HUANG, D.; OU, B.; PRIOR, R. The chemistry behind antioxidant capacity assays.
J.Agric. Food Chem., v. 53, p. 1841-1856, 2005.
JARDINI, F. A.; MANCINI FILHO, J. Avaliação da atividade antioxidante em
diferentes extratos da polpa e sementes da romã (Punica granatum, L.). Rev. Bras. de
Ciênc. Farm.. Brazilian J. of Pharm. Sci., v. 43, n. 1, 2007.
JAYAPRAKASHA, G. K.; NEGI, P. S.; JENA, B. S.; RAO, L. J. M. Antioxidant and
antimutagenic activities of Cinnamomum zeylanicum fruit extracts. J. of Food Comp.
and Anal., v. 20, p.330–336, 2007.
MARCO, G. J. A rapid method for evaluation of antioxidants. J. of the Am. Oil
Chemists’ Soc., v. 45, n. 9, p. 594-598, 1968.
MARINOVA, E. M.; YANISSHLIEVA, N.; KOSTOVA, I. N. Antioxidative action of
ethanolic extract and some hydroxycoumarins of Fraxinus ornus bark. Food Chem., v.
51, p. 125-132, 1994.
MELO, E. de A.; MACIEL, M. I. S., LIMA, V. L. A. G.; LEAL, F. L. L.; CAETANO,
A. C. da S.; NASCIMENTO, R. J. Capacidade antioxidante de hortaliças usualmente
consumidas.
Ciênc. Tecnol. Aliment., v. 26, n.3, p. 639-644, 2006.
MENSOR, L. L.; MENEZES, F. S.; LEITÃO, G. G. ; REIS, A. S.; SANTOS, T. C.
dos; COUBE, C. S.; LEITÃO, S. G. Screening of brazilian plant extracts for
antioxidant activity by the use of DPPH free radical method. Phytotherapy Res., v. 15,
p. 127-130, 2001.
MILLER, H. E. A simplified method for the evaluation of antioxidants. J. of the Am.
Oil Chemists’ Soc., v. 48, n.2, p. 91, 1971.
OSZMIANSKI, J.; WOJDYLO, A.; LAMER-ZARAWSKA, E.; SWIADER, K.
Antioxidant tannins from Rosaceae plant roots. Food Chem., v. 100, p.579–583, 2007.
PRAKASH, A. Antioxidant activity. Analytical Progress Press Medallion Lab. v. 19,
n. 2, 2001, disponível em
www.medallionlabs.com, acesso em maio 2008.
PRETÉ, P. S. C. Solubilização de membranas eritrocitárias: análise quantitativa
do efeito hemolítico induzido por surfatantes. Campinas, SP: UNICAMP, 2006,
111p.
RAHIM. A. A.; ROCCA, E.; STEINMETZ, J.; KASSIM, M. J.; IBRAHIM, M. S.;
OSMAN, H. Antioxidant activities of mangrove Rhizophora apiculata bark extracts.
Food Chem., v. 107, p. 200–207, 2008.
RIBEIRO, S. M. R. Caracterização e avaliação do potencial antioxidante de
mangas (Mangifera indica L.) cultivadas no estado de Minas Gerais. 2006. 149 p.
Tese (Doutorado em Bioquímica Agrícola) – UFV, Viçosa – MG.
ROESLER, R.; MALTA
, L. G.; CARRASCO, L. C.; HOLANDA, R. B.; SOUSA, C.
A. S.
; PASTORE, G. M. Atividade antioxidante de frutas do cerrado. Ciênc. Tecnol.
Aliment., v. 27, n. 1, p.53-60, 2007.
SÁNCHEZ-MORENO, C., LARRAURI, J. A., SAURA-CALIXTO, F. A Procedure
to Measure the Antiradical Efficiency of Polyphenols.
J. of the Sci. of Food and
Agric.
, v. 76, p. 270-276, 1998.
86