94
TSAI, M.L.; LI, C.F.; LII, C.Y. Effects of Granular Structures on the Pasting Behaviors of
Starches. Cereal Chemistry, v. 74, n. 6, p. 750-757, 1997.
UNNEVEHR, L.J.; DUFF, B.;JULIANO, B.O. Consumer demand for rice grain quality.
International Rice Research Institute, Manila, The Philippines and International
Development Research Centre, Ottawa, Canada. 1992.
USP. Universidade de São Paulo. Tabela brasileira de composição de alimentos. São Paulo,
2005. versão 4.1. Disponível em:<http:// www.fcf.usp.br/tabela>. Acesso em: 11 jul. 2008.
VANNUCCHI, H.; MENEZES, E. W.; CAMPANA, A. O.; LAJOLO, F. M. Aplicações das
recomendações nutricionais adaptadas à população brasileira. (Cadernos de Nutrição, 2).
Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição, 1990. 156 p.
VERRUMA-BERNARDI, M.R.; DAMASIO, M.H. Análise descritiva de perfil livre em
queijo mozarela de leite de búfala. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v. 24, n. 4, 2004.
VIDAL, V.R.; PONS, B.; BRUNNSCHWEILER, J.; HANDSCHIN, S.; ROUAU,X.;
MESTRES, C. Cooking Behavior of Rice in Relation to Kernel Physicochemical and
Structural Properties J. Agric. Food Chem. v. 55, p. 336 – 346, 2007.
VIEIRA, N.R.A. Qualidade de grãos e padrões de classificação de arroz. Informe
Agropecuário, Belo Horizonte, v. 25, n. 222, p. 94-100, 2004.
VIEIRA, N.R.A.; CARVALHO, J.L.V. Qualidade tecnológica. In: VIEIRA, N. R.A.;
SANTOS, A. B.; SANT’ANA, E. P. A cultura do arroz no Brasil. Santo Antônio de Goiás:
Embrapa Arroz e Feijão, 1999. p. 583- 604.
VITTI. P.A. Viscosidade do amido e sua importância nos alimentos. Boletim do Centro
tropical de pesquisas e tecnologia de alimentos, Campinas, n. 8, p. 71-83, 1966.
WANG, S.H.; CABRAL, L.C.; MAIA, L.H.; ARAUJO, F.B. Mingau de arroz e soja pronto
para consumo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 34, n. 5, p. 855-860, maio
1999.
WEI, C.; NISHIYAMA, Y.; KOIDE, S. Physicochemical, mechanical and thermal properties
of brown rice grain with various moisture contents. International Journal of Food Science
and Technology, v. 39, p. 899–906, 2004.
WHO. World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases.
Geneva, 2003. (WHO Technical Report Series, 916).
WYATT, C. J.; TRIANA-TEJAS, A. Soluble and insoluble Fe, Zn, Ca, and phytates in foods
commonly consumed in northern Mexico. Journal of Agriculture and Food Chemistry, v.
42, p. 2204-2209, 1994.
YANES, M.; DURÁN, L.; COSTELL, E. Effect of hydrocolloid type and concentration on
flow behaviour and sensory properties of milk beverages model systems. Food
Hydrocolloids, v. 16, p. 605-611, 2002.