50
OCHOA, M.R.; KESSELER, A. G; VULLIOUD, M.B.; LOZANO, J.E. Phisical and
chemical characteristics of raspberry pulp: storage effect on composition and color.
Lebensm.-wiss. u-Technology, v. 32, p 149-153, 1999.
PAGOT, E.; HOFFMANN, A. Produção de pequenas frutas no brasil. In: 1°
Seminário brasileiro sobre pequenas frutas, 2003, Vacaria/RS. Documento 37,
Palestras, Embrapa Uva e Vinho. 2003. p. 7-15.
PANTELIDIS, G. E.; VASILAKAKIS, M.; MANGANARIS, G. A.; DIAMANTIDIS, Gr.
Antioxidants capacity, phenol, anthocianin and ascorbic acid contents in raspberries,
blackberries, red currants, gooseberries and cornelian cherries. Food Chemistry, v
102, p. 777-783, 2007.
PLESSI, M; BERTELLI, D.; ALBASINI, A. Distribution of metals and phenolics
compounds as a criterion to evaluate variety of berries and related jams. Food
Chemistry, v. 100, p. 419-427, 2007.
RASEIRA, M.C.B.; GONÇALVES, E.D.; TREVISAN, R.; ANTUNES, L.E.C. Aspectos
técnicos da cultura da framboeseira. Documentos 120, Embrapa Clima Temperado:
Pelotas/RS, 2004. 24p.
REDIES, C. R., RODRIGUES, S. Á., BORGES, C. D., PEREIRA, E. R. B.,
VENDRUSCOLO, C. T. Influência de diferentes espessante e acidulantes na
viscosidade de topping de mirtilo In: XIV Congresso de Iniciação Científica e VII
Encontro de Pós-Graduação, 2006, Pelotas. In: Anais do XIV CIC e VII ENPOS,
2006.
RODRIGUES, S. A. Efeito de acidulantes, espessantes e cultivares nas
características físico-químicas e estruturais de topping de mirtilo. 2006.
Dissertação (mestrado)-Programa de Pós-Graduação, Departamento de Ciência e
Tecnologia Agroindustrial, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2006.
RODRIGUES, S. A.; GULARTE, M. A.; PEREIRA, E. R. B.; BORGES, C. D.;
VENDRUSCOLO, C. T. Influência da cultivar nas características físicas, químicas e
sensoriais de topping de mirtilo. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial.
v. 1, n. 1, p 9-29, 2007.
STATISTICA 7.0 FOR WINDOWS. Disponível em:
www.statsoft.com.au/v7.htm.
Acesso em: dezembro, 2007.
STRIK, B. C. Berry crops: worldwide area and production systems. In: ZHAO, Y.
(Ed.) Berry Fruit: value-added products for health promotion, CRC press –
Taylor & Francis Group, New York, USA, 2007, p. 3-49.
TALCOTT, S. T. Chemical components of berry fruits. In: ZHAO, Y. (Ed.) Berry
Fruit: value-added products for health promotion, CRC press – Taylor & Francis
Group, New York, USA, 2007, p. 51-72.
TONELI, J.T.C.L; MURR, F.E.X; PARK, K.J. Estudo da reologia de polissacarídeos
utilizados na indústria de alimentos. Revista Brasileira de Produtos
Agroindustriais. v.7, n.2, p. 181-204, 2005.