55
KAYS, S. J. Postharvest Physiology of Perishable Plant Products. Athens:
AVI, 1997. 532 p.
KE, D. et al. Regulation of fermentative metabolism in avocado fruit under
oxygen and carbon dioxide stresses. Journal American Society of
Horticultural Science, Alexandria, v. 120, n. 20, p. 481-490, 1995.
LÉDO, A. da S.; JUNIOR, J. F. da S.; LÉDO, C. A. da S.; SILVA, S. de O. e.
Avaliação de genótipos de bananeira na região do baixo São Francisco. Revista
Brasileira Fruticutura, Jaboticabal, v. 30, n. 3, p. 691-695, set., 2008.
LIU, S. et al. Effects of CO2 on respiratory metabolism in ripening banana fruit.
Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 33, n. 1, p. 27-34, july
2004.
LOPES, R. P.; HARA, T.; SILVA, J. S. Avaliação da qualidade de grãos de café
pela colorimetria. Engenharia na agricultura, Viçosa, v. 6, n. 3, p. 160-169,
1998.
MAIA, V. M. Alterações morfo-anatômicas, Físicas e Metabólicas em
Bananas “Prata Anã” Induzidas por Danos Mecânicos. 2005. 119 f. Tese
(Doutorado em Fitotecnia)-Universidade Federal de Viçosa, Viçosa-MG, 2005.
MARRIOT, J. Bananas: physiology and biochemistry of storage and ripening for
optimum quality. CRC Critical Reviews in Food Sciences and Nutrition,
Cleveland, v.13, n.1. p. 41-88. 1980.
MARTINS, R. N. et al. Armazenamento refrigerado de banana Prata Anã
proveniente de cachos com 16, 18 e 20 semanas. Ciência Agrotécnica, Lavras,
v. 31, n. 5, p. 1423-1429, set./out. 2007.
MATHOOKO, F. M. Regulation of respiratory metabolism in fruits and
vegetables by carbon dioxide. Postharvest Biology and Technology.
Amsterdam, v. 9, n. 3, p. 247-264, dec.1996.
MATSUURA, F. C. A. U.; CARDOSO, R. L.; RIBEIRO, D. E. Qualidade
sensorial de frutos de híbridos de bananeira cultivar Pacovan. Revista
Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 24, n. 1, p. 263-266, abr. 2002.
MELCHIADES, F. G.; BOSCHI, A. O. Cores e tonalidades em revestimentos
cerâmicos. Cerâmica Industrial, v. 4, p. 1-6, jan./dez. 1999.