107
PECHANEK, U.; PFANNHAUSER, W. Examples of the fiber content of foods today. Zeitschrift
fur die gesamte innere Medizuium und ihre Grenzgebiete. v. 46, n.13, p. 486-90, 1991.
PENNA, E.W; TUDESCA, M.V. Desarrollo de Alimentos. In: LAJOLO, F.M; SAURA-
CALIXTO, F; PENNA, W.E; MENEZES, E.W. Fibra Dietética en Iberoamérica: tecnologia y
salu. Obtención, caracterización, efeito fisiológico y aplicación en alimentos. São Paulo:
Varella, 2001, cap. 17, p. 245-54.
PEREIRA, G.I.S.; PEREIRA, R.G.F.A.; BARCELOS, M.F.P.; MORAIS, A.R. Avaliação química
de folha de cenoura visando ao seu aproveitamento na alimentação humana. Ciência e
Agrotecnologia. v.27, n.4, p. 852-57, 2003.
PERREIRA, K.D . Amido resistente, a última geração no controle de energia e digestão saudável.
Ciência e tecnologia de alimentos, v.27, suppl, p.88-93, 2007.
PINTO, N.A.V.D. Avaliação química das folhas, limbos e caules da taioba (Xanthosoma
sagittifolium Schott), visando seu aproveitamento na alimentação humana. 1998. 88p.
Dissertação (mestrado em Ciência dos alimentos) – Universidade Federal de Lavras, Lavras.
POTTY, V.H. Phisio-chemical aspects, phisiological functions, nutritional importance and
technological significance of dietary fibres – A critical appraisal. Journal Food Science
Technology. v.33, n.1, p. 1-18, 1996.
PRAKONGPAN, T.; NITITHAMYONG, A.; LUANGPITUKSA, P. Extraction and Application of
dietary fiber and cellulose from pineapple cores. Journal of Food Science. v.67, n.4, p.1308-13,
2002.
PRESTON, D.A.M.; TOMÉ, B.S.J.; MORLES, B.S.J.J.; MILÁN, B.S.L.; CUEVAS, B.S.A.A.;
MEDINA, B.S.J; SANTIAGO, B.S.J.A. Diabetc parameters 58 weeks after injection with
streptozotocin in rats fed basal diets or diets supplemented with fiber, minerals and vitamins.
Nutrition Research. v.11, n.8, p. 895 – 906, 1991.
REHMAN, Z.U.; ISLAM, M.; SHAH, W.H. Effect of microwave and conventional cooking on
insoluble dietary fibre components of vegetables. Food chemistry. v. 80, n.2, p. 237-40, 2003.
REHMAN, Z.U.; RASHID, M.; SHAH, W.H. Insoluble dietary fibre components of food legumes
as affected by soaking and cooking processes. Food Chemistry. v.85, n.2, p. 245-49, 2004.
RÉMÉSY, C.; BEHR, S.R.; LEURAT, M.A; DEMIGNE, C. Fiber fermentability in the rat cecum
and its physiological consequences. Nutrition Research. v.12, n.10, p. 1235-44, 1992.
REYES, F.G.R.; ÁREAS, M.A. Fibras alimentares e metabolismo de carboidratos. In: LAJOLO,
F.M; SAURA-CALIXTO, F; PENNA, W.E; MENEZES, E.W. Fibra Dietética en Iberoamérica:
Tecnologia y Salu; obtención, caracterización, efeito fisiológico y aplicación en alimentos. São
Paulo: Varella, 2001. p. 399-409.
ROBERFROID, M. Dietary fiber, inulin, and oligofructose: a review coparing their physiological
effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. v. 33, n.2, p. 103-148, 1993.
ROBERTSON, J. Changes in fibre content of British diet. Nature. v. 238, n.290, p. 238-90, 1972.