71
SCHNEIDER, J. P.; ODA, S. H. I.; GUARNIERI, P.D.; OLIVO, R., SHIMOKOMAKI, M.
Carne DFD em frangos. In: Shimokomaki, M., Olivo, R., Terra, N. N, Franco, B. D. G. de M.
Atualidades em Ciência e Tecnologia de Carnes. Varela, São Paulo, 2006.
SCHWEIGER, R.G. Soy protein concentrates and isolates in comminuted meat systems.
Journal of the American Oil Chemists Society, v. 51, p. 192A-194A, 1974.
SHULTS, G. W.; WIERBICKI, E.. Effects of sodium chloride and condensed phosphates on
the water-holding capacity, pH and swelling of chicken muscle. Journal of Food Science,
Chicago, v. 38, p. 991-994, 1973.
SIEGEL, H.S. Stress, strains and resistance. British Poultry Science, Edinburgh, v.36, p.312-
329, 1995.
SILVA, A. T.; MORENO, I.; VAN DENDER, A. G. F.; VIALTA, A. Proteínas do leite:
Propriedades funcionais X Características químicas. Revista Food Ingredients, São Paulo, n.
21, p. 54-59, 2002.
SOARES, A.L., LARA, J.A.F., IDA, E.I., GUARNIERI, P.D., OLIVO, R.,
SHIMOKOMAKI, M. Variation inthe colour of Brazilian Broiler Breast Fillet. Proceedings
International Congress of Meat Science Technology, Roma, v.48, n.2, p. 540-541, 2002.
SOARES, A. L., PSE (Pale, Soft, Exudative) EM FRANGOS: IMPLEMENTAÇÃO DE
PARÂMETRO DE COR E AVALIAÇÃO BIOQUÍMICA E ESTRUTURAL DO FILÉ
(Pectoralis major). 2003. Tese (Doutorado em Ciência dos Alimentos) - Centro de Ciências
Agrárias , Departamento de Ciência e Tecnolofia de Alimentos - Universidade Estadual de
Londrina, Paraná.
SOARES, A.L., LARA, J.A.F., IDA, E.I., GUARNIERI, P.D., OLIVO, R.,
SHIMOKOMAKI, M. Influence of Preslaughter Handling Practices on Broiler Meat Color in
a Commercial Plant. IFT, 2003. IFT annual Meeting Book of Abstracts, Chicago, p.201,
2003a.
SOARES, A.L., IDA, E. I., MIYAMOTO, S., HERNÁNDEZ-BLAZQUEZ, F. J., OLIVO, R.,
PINHEIRO, J. W., SHIMOKOMAKI, M. Phospholipase A
2
activity in poultry PSE, pale,
soft, exudative meat. Journal Food Biochemistry, v.27, n.4, p. 309-319, 2003b.
SOLOMON, M.B.; VAN LAACK, R.L.J.M.; EASTRIDGE, J.S. Biophysical basis of pale,
soft, exsudative (PSE) pork and poultry muscel: a review. Journal of Muscle Foods,
Trumbull, v.9, n.1, p.1-11, 1998.